-

Radiologiset tutkimukset

Hampaiden ja leukojen kuvantaminen radiologisesti on hammaslääkärille korvaamaton apuväline diagnosointiin ja hoidon seurantaan. Vastaanotollamme hammaslääkäreillä on käytössä modernit laitteet kuvantamiseen. 

Kun halutaan tietoa koko hampaiston tilanteesta otetaan panoraamatomografia eli kokoleuan röntgenkuva. Kokoleuan kuvasta nähdään hampaiden juurten alueet, leukaluu sekä -nivelet sekä hampaiden tukikudosten ja kiinnitysten kunto. Panoraamakuva eli PTG vaaditaan osaksi suuria leikkauksia kuten keinonivel tai sydänkirurgiaa edeltävää suun tilanteen arviota. Sillä oireettomat hammastulehdukset, joiden olemassaolo selviää vain röntgenkuvasta, aiheuttavat merkittäviä yleisterveydellisiä riskejä ja voivat vaarantaa koko leikkauksen onnistumisen. Kokoleuan röntgentutkimus suositellaan tehtäväksi n.5 vuoden välein ja aina kun aloitetaan hampaistoon suurempia kokonaishoitoja. Kuvaus on erityisen tarpeellinen jos hampaistossa on laajoja paikkoja tai aiemmin tehtyjä juurihoitoja. Parodontiitti potilailla PTG kuvasta arvioidaan hampaita kiinnittävän luun luukadon astetta ja hoidon tehoa. Myös implantointeja suunnitellassa PTG tutkimus on välttämätön luutilanteen selvittämiseksi. 

Hoitohuoneessa otettavia röntgenkuvia ovat hammasvälikuvat eli BiteWing kuvat ja periapikaalikuvat. BW-kuvista, jotka tavallisesti otetaan hammastarkastuksen yhteydessä nähdään hampaiden näkyvät osat sivualueilta ja niistä nähdään onko mahdollinen karies alkava eli kiillekerrokseen rajoittuva vai edennyt, dentiini kerrokseen ulottuva joka vaatii paikkaushoitoa. Lisäksi voidaan arvioida aiemmin tehtyjen täytteiden saumojen tiiviyttä. Periapikaalikuvassa nähdään lisäksi myös kuvausalueen hampaiden juurten kärjen alueen kunto.

Vastaanotollamme kaikki kuvantamistutkimukset niin pienet hoitohuoneessa otettavat röntgenkuvat kuin panoraamatomografia onnistuu tarvittaessa hammashoitokäynnin yhteydessä ilman erillistä käyntiä tai ajanvarausta röntgeniin. Kuvantamisen tarpeesta keskustellaan aina potilaan kanssa ja röntgenkuvia otamme vain lääketieteelliseen tarpeeseen diagnostiikan ja hoidonseurannan tueksi.

Laadukkaat röntgentutkimukset nykyaikaisilla laitteilla hoidon tukena!